Sevilla marmelade

Ingredienten:
Sevilla Sinaasappel Marmelade
900 gram Sevilla Oranges
2 perssinaasappels
Sap van 2 citroenen
3,5 liter water
2,7 kilo suiker
Grote kookpan met dikke bodem
Vierkante doekje van mousseline 25x 25 cm
Touwtje
6-7 potjes gesteriliseerd van 350 ml.
.

Bereiding:
Was het fruit goed in koud water.
Snij het fruit doormidden en pers het sap eruit, vruchtvlees en pitjes niet weggooien!
Snij dan de schillen van de lege uitgeperste sinaasappels in kwarten, Haal de witte vezels uit de schillen van de geperste sinaasappelen, niet weggooien!
Doe de pitte, het vruchtvlees en de witte vezels in het doekje van de mousseline en bindt het dicht met het touwtje./
Giet het sap van de sinaasappels en citroenen met 1,5 dl water in een grote kom en hang het zakje met het vruchtvlees en de pitten en vezel in de pan en zorg, dat het ondergedompeld is.
Snij de schillen van de sinaasappels in dunne reepje en doe deze in de pan met het sap en water.
Laat dit een hele nacht staan op een koele plek.
Kook het sap zonder deksel de volgende dag op een laag vuur met de rest van het water 2 liter ongeveer 2 uur tot dat de reepjes schil zacht zijn haal het zakje eruit en knijp het goed uit.
Voeg de suiker erbij nog steeds het vuur laag houden en roer dan totdat al het suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoog en kook dan har en snel ongeveer 20 minuten maar test na 10 minuten. Het schuim wat ontstaat, kan er voorzichtig afgespatelt worden.
Test: doe een klein beetje marmelade op een koud schoteltje als er een velletje ontstaat en het niet meer uitloopt is de marmelade klaar.
Haal de pan van het vuur en laat het 20 minuten staan om af te koelen.
Giet daarna de marmelade in de hete gesteriliseerde jampotjes geheel tot de rand aan toe en leg er een schijfje papier op en sluit af met de deksel.

Recept van de heer L. Dijkhuizen, oud-medewerker (rechts op foto) van de Hortus Botanicus te Amsterdam

December Tip

Cadeautip !!

Recht voor z'n raap,
Nu in prijs verlaagd !!

December - Cadeautip !! bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief