Rabarber creme met lavendelkoekjes en Kweeperencompote

Ingredienten:
60 gram rabarber
160 gram aalbessengelei
4 eetlepels suiker
1 geraspte schil van een biologisch citroen
1 eetlepel citroensap
6 eidooiers
3 hele eieren

Voor 16 koekjes:
7 gram gedroogde lavendelbloemen
110 gram suiker
325 gram bloem
40 gram fijne griesmeel
225 gram koude boter

700 gram kweepeer (1 kweepeer weegt circa 250 gram)
31/2 dl water
130 gram suiker
3 steranijszaden
.

Bereiding:
Rabarbercreme:
Maak de rabarber schoon, was hem en snijd hem in stukjes. Verhit de aalbessengelei al roerend. Voeg de stukjes rabarber met de suiker, de geraspte citroenschil en het citroensap toe aan de warme aalbessengelei. Breng alles aan de kook en laat het met de deksel op de pan ongeveer 6 minuten stoven.
Pureer de rabarber met het vocht (in een maatbeker of hoge kom) en laat hem een beetje afkoelen. Klop de iedooiers en de eieren er een voor een doorheen. Blijf au bain-marie met een garde kloppen tot er een rabarbercrème intstaat.

Geurige lavendelkoekjes:
Verwarm de oven voor op 190º C.
Doe de gedroogde lavendelbloempjes en de suiker in een mengkom. Maal alles met een hakmachine fijn. Vermeng de suiker en de lavendel met bloem, griesmeel en koude boter. Maak een kruimeldeeg, rol dat uit en leg het op een bakplaat. Verdeel het deeg dan met een mes in 16 porties en vorm hiervan nooie kegeltjes. Prik het deeg in met een vork en laat het 30 minuten rusten.
Bak de koekjes 20 tot 25 minuten in de oven en laat ze daarna op een rooster afkoelen.

Kweeperencompote:
Zet een bakje met water en zout en wat azijn klaar. Schil de kweepeer, snijd hem in stukken en bewaar die in met azijn aangezuurd water, om bruin worden te voorkomen.
Breng de 31/2 dl (niet het aangezuurde water) met de suiker aan de kook. Kneus de steranijs en voeg toe.
Giet de stukken kweepeer af en doe ze in het kokende watersuikermengsel. Laat het op laag vuur pruttelen tot de stukjes kwee gaar zijn en bijna al het vocht eruit gekookt is. Let op dat het niet droogkookt. Als er geen tot weinig vocht meer in zit nadat de kwee gaar is, is het prima.

Alternatief: als de kwee goed gaar is en er zit nog vocht in de pan, giet het dan af en bewaar dit; het is heerlijk!

Recept voor 4 personen van Jac. Nijskens
van de Historische Groentenhof, Landhoeve Rijkel te Beesel in Limburg.
uit het boek: Onvergetelijke Groenten

December Tip

Cadeautip !!

Recht voor z'n raap,
Nu in prijs verlaagd !!

December - Cadeautip !! bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief