Maaikers (meikers)

Ontstaan uit een soortkruising tussen zoete kers en zure kers. De term "mei" moet niet in de huidige betekenis begrepen worden: in het middelnederlands betekende meye ook voorjaar. De Meikers geeft niet al te grote zachte kersen met een helderrode tot donkerrode kleur. Doordat het hier een kruising tussen de zoete en de zure kers betreft, is de smaak iets zuur, doch lang niet zo zuur als bij zure kersen. Er zijn altijd liefhebbers geweest die de specifieke smaak van de Meikers erg waarderen. Door de zachte vruchten zijn ze slecht vervoerbaar en slecht bewaarbaar. De bomen hebben een kenmerkende steil opgaande groeiwijze met dunne gesteltakken. De boom bloeit overdadig en is gedeeltelijk zelfbestuivend. De vruchtdracht verbetert bij kruisbestuiving. De bomen zijn desalniettemin onregelmatig productief. In een aanplant met meikersen komt het daarnaast regelmatig voor dat bepaalde bomen of bepaalde takken binnen een boom later rijpen dan de rest. Dit worden zogenaamde "volgers" genoemd. In andere beschrijvingen is Meikers 'n verbastering van Maaikers. Na de het maaien van het gras half juni, werd de 'maaikers' geplukt.

Augustus Tip

Met vakantie in Frankrijk geweest?

Heerlijke Charantais geproefd?

Augustus - Met vakantie in Frankrijk geweest? bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief