Daslook

Het is weer tijd voor Daslook (Allium ursinum); andere namen zijn knoflookkruid, Ail de Ours (Frankrijk), Bear’s Garlic (G.B.), Bärlauch (Duitsland) en Blêdlok (Friesland). De daslook is een plant uit het lookgeslacht van de Leliefamilie. Daslook is in Nederland wettelijk beschermd en groeit veel in schaduwrijke loofbossen op humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond. De witte bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De bloemen verschijnen wat later in het seizoen, meestal pas in Mei en of Juni. De plant werd reeds in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydeboeck. De bladeren worden rauw gesneden en gebruikt in soepen en salades en worden verwerkt in pesto’s en tapenades. De honing van de daslookbloemen wordt in Hongarije als specialiteit verkocht. Onze collega’s van de Eyserhalte hebben een prachtige daslookdressing gemaakt, deze voorjaarsdressing combineert fantastisch met asperges, bladsalades, garnalen of carpaccio en bij ons verkrijgbaaar. De foto is vorig jaar gemaakt in het Thijsse’s hof te Bloemendaal, ga eens ruiken in het bos, de knoflooklucht komt je vast wel tegemoet…

Augustus Tip

Met vakantie in Frankrijk geweest?

Heerlijke Charantais geproefd?

Augustus - Met vakantie in Frankrijk geweest? bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief