SOESTERKNOLLEN

Het is weer knollentijd: Op de Eng in Soest, is boer Pieter Kuijer begonnen met de oogst van de roemruchte Soesterknollen, de kleine gele boterknolletjes voor consumptie en de blauwkoppen voor het vee. De boterknollen, ooit geliefde kost ten paleize in de tijd van Koning Willem I, zijn dit jaar van goede kwaliteit, mooi stevig en weinig vraat. De Soesterknollen worden niet alleen in Soest genuttigd, een belangrijk deel van de oogst vindt zijn weg naar diverse restaurants in Nederland via Han de Kroon Horecavers.Bij voorkeur zaaiden de boeren bij afnemende maan, het liefst op 10 augustus; zo wilde het volksgeloof het en daar hield men zich aan . Vandaar het gezegde: Wie knollen wil eten, Moet Sint Laurens niet vergeten! Het knollen plukken behoorde vroeger tot het laatste akkerwerk van het seizoen. Waren de knollen van de akkers verdwenen, dan had de boer een tijdje rust. Volgens de overlevering werden de soesterknollen door de inheemse bevolking met schil en al gestoofd, nadat zij vooraf goed schoon waren gemaakt. Zij werden gegeten als een “muuspot”, dat wil zeggen als stamppot, vermengd met aardappelen en vet. De knollen moesten lichtelijk aangebrand zijn en een bruin korstje hebben. Dat bracht de gewenste smaak aan het gerecht. Bij voorkeur moesten de knollen zo heet mogelijk althans warm, worden opgediend: zo van het vuur, dampend, op tafel gezet. Te sterk afgekoelde knollen hadden hun smaak verloren. Nu de echte soesterknolletjes weer terug zijn heeft de kwaliteit plaatsgemaakt voor kwantiteit. Zolang Pieter Kuijer de knolletjes teelt, vergeten de inwoners van Soest niet dat de bijnaam voor de Soesternaren soesterknollen is.

Augustus Tip

Met vakantie in Frankrijk geweest?

Heerlijke Charantais geproefd?

Augustus - Met vakantie in Frankrijk geweest? bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief