Opperdoezer ronde

Wie het over Opperdoezer Ronde heeft, noemt direct Hero Stam; de ambassadeur van deze  geel/wit vlezige, iets onregelmatige gevormde en met diepe ogen, ovaalronde knollen. Ook hij teelt zijn piepers binnen een straal van 1 km rond de kerk van het West Friese plaatsje Opperdoes, alleen dan mogen de aardappels Opperdoezer Ronde heten.  Waarom rond de kerk? Waarschijnlijk hadden de aardappelboeren vroeger de Pastoor nodig om de boel in de gaten houden! Rond 1860 werden er rond Opperdoes, op de zavelgrond, voornamelijk ‘ negenwekers’ (rijpt in negen weken) verbouwd. Na diverse kruisingen door de Andijker tuinder J. Sluis, werd een nieuwe aardappel ‘geboren’, die ‘Sluis’ werd genoemd. Na veredeling van deze plant ontstond de Opperdoezer Ronde, de aardappel bevat minder zetmeel dan andere soorten en is dus licht verteerbaar. Deze aardappel moet koel en donker bewaard worden en dat kan heel goed in de groentela van de koelkast. Gewone aardappelen worden door het bewaren bij een lage temperatuur door het hogere zetmeelgehalte zoet, deze niet. De piepers hebben inmiddels een BOB-status: Beschermde Oorsprong Benaming. De teelt van de Opperdoezer Ronde is een intensieve teelt, vandaar dat er steeds minder boeren zijn die de aardappels willen telen. Dit geldt zeker niet voor Hero Stam: hij maakt zich sterk voor het cultureel erfgoed van Opperdoes, de ‘Opperdoezer Ronde’. Vanaf april kunnen de eerste aardappels uit de kas worden gerooid en de totale oogst is eind september uit de ‘koude grond’. De lekkerste aardappel van de wereld moet blijven, daar zal Hero wel voor zorgen…power to the pieper! is zijn slogan. De bijzonder smakelijke aardappel, met een kwetsbare dunne schil, wordt met liefde geteeld en overwegend met de hand gepoot en gerooid en dat proef je, het is een delicatesse! De Opperdoezer is een vastkokend ras en kan zowel gekookt als gebakken gegeten worden.  Koken in de schil onder water met zout gedurende 15 tot 20 minuten. Door vieren snijden en opdienen met een klont gesmolten roomboter, zo en niet anders is de Opperdoezer op zijn lekkerst, aldus Hero. En de prijs? Tja, het is handwerk en dat moet nu eenmaal betaald worden, maar je krijgt wèl waar voor je geld!

Augustus Tip

Met vakantie in Frankrijk geweest?

Heerlijke Charantais geproefd?

Augustus - Met vakantie in Frankrijk geweest? bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief