Nieuwe oogst Chioggia bietjes..

CHIOGGIA bietjes, ze zijn er weer deze heerlijke verfrissende zomerbietjes. Chioggia’s zijn zoete ronde krootjes, die inwendig opvallend gekleurd zijn met witte en rode ringen. Na het koken zijn de knollen wit of lichtrood (dat hangt een beetje van de selectie af).Het ras is bekend sinds 1840 en heeft een lichte zoete smaak, geen sterke grondsmaak en is daarom ideaal geschikt voor carpaccio of om rauw door salades en rauwkost te verwerken. De havenstad Chioggia, aan de Adriatische zee, is de naamgever van deze heerlijke bietensoort en de biet is vooral bestemd voor de vroege teelt (april-juni) en wordt daarom voornamelijk in de zomer geconsumeerd. In ons klimaat verplaatst de oogst zich meer richting september. De regio Veneto, waar de belangrijke vissersplaats Chioggia in ligt, was in de Romeinse tijd al een belangrijk centrum voor wijnbouw en andere akkergewassen. Clodia, zoals Chioggia in het begin van de jaartelling werd genoemd, ligt nabij de monding van de rivier de Brenta. Vruchtbare grond op deze uitloper van de Po vlakte heeft ook nog een naamgenoot van de biet opgeleverd: Radicchio di Chioggia, ook wel Rosa di Chioggia genoemd. Een prachtige roodlofsoort, die met haar streekgenoten uit de witloffamilie; Raddicchio di Castelfranco en Raddichio di Trevise, rauwe bietenschotels prachtig kunnen begeleiden

September Tip

September oogstmaand

September - September oogstmaand bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief