Jac Nijskens, Limburgse Held…

Jac Nijskens van de Historische Groentehof verkozen tot Limburgse Held van de Smaak 2012.Jac Nijskens is eerder deze week door de jury verkozen tot Limburgse Held van de Smaak 2012. Alle Limburgse kandidaat deelnemers hebben tijdens een bezoek van de juryleden aan hun bedrijf, de gelegenheid gehad om de juryleden te overtuigen van hun kwaliteiten als Held van de Smaak. Aan de hand van de kernwaarden van de Week van de Smaak, (smaak, duurzaamheid, streekeigen, ambachtelijk en de pioniersfunctie) beoordeelde de jury de kandidaat-helden. De nieuwe Limburgse Held van de Smaak vertegenwoordigt Limburg tijdens de verkiezing van de landelijke Held van de Smaak op 29 september 2012. Binnenkort kan het publiek stemmen op hun held via http://www.weekvandesmaak.nl/. Na intensief beraad heeft de jury Jac Nijskens verkozen tot Limburgse Held van de Smaak vanwege zijn gedrevenheid en passie voor vergeten groenten en aardappelen. De jury is vol lof over de zijn enorme kennis van aardappels en “vergeten” groenten, waaronder bijvoorbeeld de aardpeer, het Buggenumse Muuske en Eeuwig Moos. Door velen (o.a. topkoks, hobbykoks, voedingsdeskundigen, telers) wordt hij gezien als de grondlegger / inspirator van de vergeten groenten cultuur in Nederland. Als een van de eersten bracht Jac vergeten groenten onder de aandacht, hij maakt vergeten groenten populair. Hij brengt ze onder aandacht van topkoks, de pers, maar ook de consument. Daarnaast koppelt Jac geschiedenis, mooie verhalen van vroeger aan vergeten groenten. Sinds 2003, toen Jac begon, zijn vele honderdduizenden mensen in navolging van zijn pionierswerk met vergeten groenten aan de slag gegaan. De jury bestaande uit Paul van Oers (Foodservice Hotelschool Maastricht), Henk Hoogakker (Bestuurlid Slow Food Euregio Maas-Rijn en Kunst in de Keuken) en Monny Haseleers (Bisschopsmolen) beoordeelden de kandidaten ieder vanuit hun eigen expertise. Een moeilijke klus, want iedere kandidaat deed overtuigend zijn verhaal, liet vol passie zijn bedrijf zien en de smaakvolle producten proeven. Met de verkiezing van Held van de Smaak wil de organisatie van de Week van de Smaak ambachtelijke producenten in het zonnetje zetten. Ieder jaar is er een ander thema, in 2012 is dit ´de Aardappel´. De landelijke Held van de Smaak verkiezing zal tijdens de Week van de Smaak plaatsvinden. De Week van de Smaak is een nationaal evenement waarin elke provincie lokale activiteiten met als kernthema “smaak” centraal staat. Het draait in deze week om ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding. Restaurants, producenten, consumenten, winkels, buurthuizen, supermarkten, kookscholen, boerderijen, zorginstellingen en basisscholen kunnen meedoen met een eigen smaakmakende activiteit. Zij kunnen deze initiatieven aanmelden via www.weekvandesmaak.

Augustus Tip

Met vakantie in Frankrijk geweest?

Heerlijke Charantais geproefd?

Augustus - Met vakantie in Frankrijk geweest? bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief