Nieuwsbrief April

   Voor iedereen die van bijzonder  koken houdt….. Inmiddels zijn onze afhaaladressen uitgebreid met ’n afhaalpunt op Texel en voor de Haarlemmermeer bij ‘de Olmenhorst’ in Lisserboek. Nu de Pasen nadert is iedereen benieuwd hoe het met de Hollandse Asperges gesteld is. De Hollandse asperges die nu aangeboden worden komen nog uit de kas of van verwarmde bedden. De verwachting is dat over ’n week of twee de eerste koude grond asperges in Limburg worden geoogst. De Texelse asperges zijn meestal ’n week of drie later aan de beurt. Behalve de ‘gewone’ kasasperges hebben we mooie witte aspergetips van Queen Superior uit Limburg in het assortiment. Queenies worden ze liefkozend genoemd, een prachtig product om mee te garneren. Uit Italië zijn de eerste bossen witte rapen binnengekomen en jonge snijbiet (Erbetta). Uit Frankrijk komt nu veel voorjaarsgroente binnen zoals mini meiraapjes, jonge minibietjes,  verse gewone bosbietjes maar er is ook nog helianti (zonnewortel) en kervelknolletjes geoogst  die de vorst overleefd hebben. Uit de Hollandse kassen komen de eerste tomaten, waaronder veel specialiteiten zoals de Coeur de beuff, groene Tijgerella tomaten en de Kumato, een bijna zwarte tomaat. Aardbeien komen nog steeds uit Spanje, behalve de lekkerste: de Lambada nu nog uit de kas.              In Limburg hebben we de eerste wilde daslook (Ail de Ours) laten plukken, echt ’n mooi voorjaarskruid met knoflooksmaak, ook uit Limburg >Stevia, hét zoetmakertje van dit moment,            in een kruidenpot voor in uw kruidentuin.                                                                                                     Aan de andere kant van het land, het eiland Texel, wordt nog steeds zeekool  geoogst en ’n nieuw product zeekoolspruiten, wel ’n heel kostbaar product door het vele werk om te oogsten.   En uit Friesland hebben we van ’n paar tuinders nog gedroogde peulvruchten binnengekregen:  Kolummer zoete erwten, Friese woudboontjes en ‘reade krobbe’ (zie hiervoor  ons peulvruchtenassortiment).            Van wat verder weg, Thailand, hebben we de nieuwe  oogst Lychees binnengekregen, het lijken wel gezonde snoepjes en U kent ze nog wel, die  tolletjes waar u vroeger mee op het schoolplein speelde, wij hebben ze nu in eetbare vorm  uit Groot-Brittannië   > Chantenay Carrots, eigenlijk een ‘vergeten groente’. Wat dichter bij huis, van onze  tuinders uit Osdorp, bosviooltjes om te garneren, maar ook jonge palmkooltopjes en de  eerste St.Jansuitjes in bosjes, wat ’n smaak! Voor het verhaal over Prins Bernhard,  die gek was op dit voorjaarsproduct, zie ons boek ‘Onvergetelijke Groenten’ en over de  uitjes zelf zie het verhaal bij ui-gewassen. Verder de eerste bossen rucola  (328 ) mét smaak uit de koude kas net als de kervel (1167), barbarakruid en hertshoornweegbree. Laatste mededeling: de eerste lamsoren, een mooie zilte groente uit Zeeland is afgelopen  week geoogst..  Voor meer informatie zie de foto’s en verhalen op www.horecaverswinkel.nl   Wanneer U geen nieuwsbrief meer wenst te ontvangen kunt U zich afmelden op de website..

September Tip

September oogstmaand

September - September oogstmaand bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief