Nieuwsbrief Maart (1)

Onze tuinders zitten, na het openen van hun schuur, nu bij de kachel zaadjes uit te zoeken voor het nieuwe zomerseizoen; zij vroegen zich af of er (hobby) koks zijn die deze zomer iets speciaals geteeld willen hebben. Zij kunnen dit dan meenemen in hun zaai- en teeltprogramma’s. Inspiratie nodig? Kijk dan op www.vreeken.nl Wij horen het graag van U. De Bloemendaalse gele kool begint nu echt op te raken en is met ’n week of twee afgelopen. Winterpostelein is ’n beetje lastig op dit moment omdat zij wordt geteeld in onverwarmde kassen, veel is bevroren maar de verwachting is dat er toch mondjesmaat nog aanvoer is. Ook de zilte zeekool van Texel begint op te raken, de verwachting is nog ’n week beperkte aanvoer. Tijdens de koude winteravonden is het wel leuk om van onze bittere sinaasappels van het eiland Sicilië, sinaasappelmarmelade te maken. Als je dan toch bezig bent, maak dan ook ’n potje bloedsinaasappeljam of bergamotgelei…. De succesvolle ‘hartjes’ komkommers hoeven niet alleen met Valentijn gebruikt te worden, bij ons is het gehele jaar liefde wat de klok slaat, zie ook de ‘Pink Lady’ appels…. Nieuw:  voor ’n beetje voorjaarsgevoel….  Green peez (256)  van ‘van de Plas’: doperwtenkiemen in bakje van 100 gram, Smaak: Knapperig met de frisse smaak van peultjes, Gebruik: Als garnering, in salades of kort even roerbakken, heerlijk !! >  Pousse petit pois (2279) flinke pot en op aarde geteeld: voor foto zie onze horecaverswinkel, Het is zoals de naam al vermoed; het blad en de scheuten van een jonge doperwtenplant. Gebruik: Licht roerbakken, in salades of als decoratie… Maltaise biologische sinaasappels uit Tunesië: Deze halfbloed sinaasappel kun je in de eerste drie weken van het seizoen eten met schil. Ideaal voor de professionele keuken. De vrucht is een belangrijk bestandsdeel in de Maltezer saus, een Hollandaisesaus met sinaasappelsmaak. Het rode pigment ontstaat op een natuurlijke manier, als de bomen in een omgeving groeien waar de nachtelijke temperatuur laag is. Vooral in Frankrijk wordt de Maltaise gezien als “Koningin van de sinaasappelen”. Het tedere vlees, de goede kleur, het zalige sap en het heerlijke aroma maken de Maltaise tot Het dessertfruit voor vele Europese chefs. Verkrijgbaar in twee maten groot  en klein. Als alternatief voor de Elfstedentocht >   Peulvruchten uit  Friesland; • Soldatenbonen ( Heilige Geestbonen) • Kollumer zoete erwten (Rozijnerwten) • Reade Krobbe • Giele Walbeantjes...

September Tip

September oogstmaand

September - September oogstmaand bg

Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeven ze niet geschild te worden. Anders schillen, de...

Lees verder
Courgettekroketten uit Recht voor z’n raap!

Aanmelden Nieuwsbrief